K. Morgan szatócsboltja csomagolásmentes üzlet Ajkán a Rákóczi u. 7. szám alatt, ahol egészséges, bőséges áruválasztékkal, gluténmentes, vegán termékekkel hangulatos környezetben várjuk a Zero Waste iránt érdeklődő vásárlókat.
A Pápai Éléskamrában is csomagolásmentes szemléletben értékesítünk. Egy termékből többféle mennyiség rendelhető, hogy ne kelljen felesleges árut vásárolni.
A megrendelt termékeket vagy újrahasznált üvegbe, vagy papírtasakokba csomagoljuk. Üvegeinket visszavárjuk, hogy mosás, fertőtlenítés után ismét felhasználhassuk azokat.
Ömlesztett termékeink több kiszerelésben is rendelhetők, hogy ne kelljen feleslegesen nagy mennyiséget megvásárolni belőlük.
Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a kőkorszaki leletekben is megtalálható. A belőle készült árpaliszt is igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény. Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Az árpaliszt felhasználható lepénykenyér készítéséhez, illetve lisztkeverékek adalékanyaga is lehet. Az ebből sütött kenyér sűrűbb állagú és sötétebb színű, mint a búzából készült kenyerek.
Aszalt vörösáfonya, az egyik legfinomabb C vitamin forrás.
A gyümölcsök és zöldségek közül kimagaslóan magas antioxidáns tartalommal bíró vörös áfonya szerepeljen a Te bevásárló listádon is, ha szeretnéd szuper erőssé tenni immunrendszered, megőrizni fiatalságot, fittséged és energikus lenni a hét minden napján. Védi sejtjeidet a káros szabad gyökök okozta károsodástól. Antioxidánsai közül legjelentősebbek a fitonutriensek. Antocianinja egyes vizsgálatok szerint hozzájárul a testsúly és a koleszterinszint csökkenéséhez. A kvercetin a vörös áfonya legerősebb antioxidánsa, gyulladáscsökkentő hatású, egyes feltételezések szerint pedig hatásos allergia ellen. A benzoesav csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, az epikatekinek pedig a szív és érrendszeri betegségek, daganatok, valamint az Alzheimer-kór rizikóját.
A vörös áfonya rendszeres fogyasztása hozzájárul a húgyúti fertőzések megelőzéséhez és kezeléséhez. Húgyúti fertőzés akkor alakul ki, ha baktériumok kerülnek a húgycsőbe, melynek nyálkahártyája emiatt begyullad. Ezeknek a baktériumoknak a növekedését gátolja a vörös áfonya magas savtartalma miatt. Meg kell említeni, hogy bár a vörös áfonya fogyasztása segít, ilyen esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, ajánlott továbbá megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a megfázás és az influenza gyakoriságát, így fogyasztása az őszi, téli hónapokban is különösen ajánlott. Immunerősítő hatását elsősorban polifenol vegyületeinek köszönheti, melyek védik immunrendszerünk jelentős alkotójának, a bélrendszernek az egészségét.
A bulgur teljes értékű gabona, mégpedig nagyon értékes táptartalommal. Készítésekor a búzaszemeket hosszan vízbe áztatják, majd amikor a gabonaszemek megszívták magukat, és éppen csírázni kezdene, vagyis aktiválódot benne az élet, akkor leszűrik, megdarálják, előgőzölik, majd megszárítják.
A bulgur egészségügyi hatásait tekintve jobb választás a rizsnél. Magas rosttartalma mellett gazdag E- és B-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Kalóriatartalma megegyezik a rizs tápanyagértékével, azonban alacsonyabb a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt elkészül.
Elkészítési javaslat:
Kisebb szemű bulgur vásárlása esetén a gabonaterméket leforrázuk és leszűrjük, a nagyobb szemű bulgurt fogyasztása előtt néhány percig főzni szükséges. Ha a főzés időtartamát 10-15 percre nyújtjuk, tarhonya-állagú köretet kapunk - amennyiben a kásaszerű állag elérése a célunk, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel a bulgurt a főzés során, majd hagyjuk állni 30 percig.
A bulgurból készíthetünk bulgursalátát (például a Közel-Keleten ismert tabullehet vagy kisirt), ízesíthetjük zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, de pirospaprikás, paradicsomos ízesítéssel is kiváló. Alkalmazhatjuk desszertek alapannyageként is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve, joghurtba áztatva pedig megfelelő alternatívát jelent a zab helyett.
100 G NYERS TERMÉK TÁPÉRTÉKE:
Energia: 360 kCal (1500 kJ)
Fehérje: 12,5 g
Élelmi rost: 8 g
Szénhidrát: 69 g
Zsír: 1,75 g
A csicseriborsóliszt gazdag élelmi rostokban és magas fehérjetartalmú, egészséges lisztféle.
A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövény, leginkább az indiai, az arab és a mediterrán konyhákban használják. Nagyon egészséges hüvelyes, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett magas szénhidrát és fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend fontos alapanyaga. A csicseriborsóból készült liszt rendkívül sokoldalúan felhasználható. Süthetünk belőle kenyeret, süteményeket, kekszeket, de szószok sűrítésére is kiválóan alkalmazható.
Összetevők: csicseriborsó
Allergének a termékben: glutént is felhasználó üzemben csomagolva
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1448 kJ (343 kcal)
Zsír: 6,2 g
amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 48,7 g
amelyből cukrok: 5 g
Fehérje: 19,2 g
Só: 0,007 g
Felhasználási javaslat: Felhasználható leves, krémleves, humuszkrém, pástétom készítéséhez. Fűszerezéséhez petrezselyem, paprika, borsikafű, majoranna, szójaszósz ajánlott.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Származási hely: Magyarország (hazai feldolgozású termék)
Sokkoló mennyiségű – több milliárdnyi – fogkefe végzi a szeméttelepeken és az óceánban minden évben, ami nagyban hozzájárul a természetes ökoszisztéma tönkretételéhez. Állítsuk meg együtt ezt a folyamatot! Válaszd Te is a bambusz fogkeféket, és járulj hozzá a Föld megóvásához!
A fogkefe szára bambuszból készült, amely tanúsított ökológia és fenntartható gazdaságból származik. Természetes viasszal van bevonva, a tartósabb és biztonságos használat érdekében. Antimikrobiális, ftalát- és BPA mentes sörtével. Csomagolása újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készült, a festék pedig szója alapú.
Színe eltérhet a képen láthatóétól!
Glutenfree! LEVESTÉSZTA - APRÓ KOCKA !!
250 gramm
A tészta íze közelít a durumtészta ízéhez, tehát élvezetes, színe a kukorica alapanyagnak köszönhetően szép sárga, és az állagát főzés után is kiválóan megtartja.
100 g tészta tartalmaz
Energia
Szénhidrát
Fehérje
Zsír
1455kJ / 346 kcal
77 g
4 g
2 g
Összetétel: kukoricaliszt, kukoricakeményítő, burgonyapehely, dextróz (szőlőcukor)
Fogyaszthatják: lisztérzékenyek, tojásérzékenyek, tejcukorérzékenyek, szójaérzékenyek, vesebetegek. Tojást nem tartalmaz, így koleszterinmentes
Sokkoló mennyiségű – több milliárdnyi – fogkefe végzi a szeméttelepeken és az óceánban minden évben, ami nagyban hozzájárul a természetes ökoszisztéma tönkretételéhez. Állítsuk meg együtt ezt a folyamatot! Válaszd Te is a bambusz fogkeféket, és járulj hozzá a Föld megóvásához!
A fogkefe szára bambuszból készült, amely tanúsított ökológia és fenntartható gazdaságból származik. Természetes viasszal van bevonva, a tartósabb és biztonságos használat érdekében. Antimikrobiális, ftalát- és BPA mentes sörtével. Csomagolása újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készült, a festék pedig szója alapú.
Színe eltérhet a képen láthatóétól!
Figyelem!! A kiválasztott termék bekerült a kosarába, ezáltal a termék automatikusan megvásárlásra kerül, amennyiben kedd éjfélig nem törli ki a kosarából !!