Pápai Éléskamra

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
Kezdőlap Termelőink K. Morgan Szatócsboltja

K. Morgan Szatócsboltja

K. Morgan szatócsboltja csomagolásmentes üzlet Ajkán a Rákóczi u. 7. szám alatt, ahol egészséges, bőséges áruválasztékkal, gluténmentes, vegán termékekkel hangulatos környezetben várjuk a Zero Waste iránt érdeklődő vásárlókat.

A Pápai Éléskamrában is csomagolásmentes szemléletben értékesítünk. Egy termékből többféle mennyiség rendelhető, hogy ne kelljen felesleges árut vásárolni.

A megrendelt termékeket vagy újrahasznált üvegbe, vagy papírtasakokba csomagoljuk. Üvegeinket visszavárjuk, hogy mosás, fertőtlenítés után ismét felhasználhassuk azokat.

Ömlesztett termékeink több kiszerelésben is rendelhetők, hogy ne kelljen feleslegesen nagy mennyiséget megvásárolni belőlük.

 

Termékek

Ajándékutalvány / Gift Card 1000,- Ft

Kifogytál az ötletekből? Ajándékozz ZERO Waste vásárlási élményt! 1000,- Ft értékű vásárlási utalvány, mely levásárolható a K. Morgan Szatócsboltban (Ajka Rákóczi u. 7., a rendőrség mellett)

1000 Ft / db
1000 Ft/db

Ajándékutalvány / Gift Card 500,- Ft

Kifogytál az ötletekből? Ajándékozz ZERO Waste vásárlási élményt! 500,- Ft értékű vásárlási utalvány, mely levásárolható a K. Morgan Szatócsboltban (Ajka Rákóczi u. 7., a rendőrség mellett)

500 Ft / db
500 Ft/db

Ajvár, padlizsános / Ajvar with eggplant 330 gramm

Ajvár padlizsánnal. Pirítósra, húsok mellé, grillezéshez.

990 Ft / üveg
3000 Ft/kg

Alma + csipkebogyólé 100%, 3 liter

Csipkebogyó : Alma - Csipkebogyó - 100% Rostos Gyümölcslé 3 literes 100%-os Rostos Gyümölcslé - Tartósítószer és színezék mentes! - Magyar termelők gyümölcséből készült! - Hozzáadott cukor mentes! - Rostos, így nem csak a gyümölcs levét, hanem a fontos rostanyagokat, és nyomelemeket is tartalmazza! Miért érdemes ezt választani? Gyümölcsleveink az alap gyümölcslén kívül az ízt adó gyümölcs velőjét (gyümölcshúsát) is tartalmazzák! Így ezeknél a rostos termékeknél nem csak a gyümölcsléről beszélhetünk, hanem maga a gyümölcshúsról is, melyben értékes vitaminok, rostok és ásványi anyagok vannak. Ennek köszönhetően ezek a natúr gyümölcslevek ízben és rostokban gazdagok! A gyümölcslé tartósítása tartósítószerek helyett, kíméletes hőkezeléssel történik, hogy az a lehető legtöbb vitamint és beltartalmi értékét megőrizze. Összetevők: almalé 70%, csipkebogyóvelő 30%. Alma-csipkebogyó rostos gyümölcslé Átlagos tápérték 100 ml termékben: energia 673 kJ / 159 kcal zsír 0,5 g -amelyből telített zsírsavak 0 g szénhidrát 20 g -amelyből cukrok 12 g rost 7,7 g fehérje 1,3 g só 0 g Csipkebogyó, a C-vitamin-bomba Ahogy hidegebbre fordul az idő, a piacon egyre kevesebb idénygyümölccsel és -zöldséggel találkozunk. A népi gyógyászatban már régóta jól ismert csipkebogyó se nem gyümölcs, se nem zöldség, viszont éppen ilyenkor van szezonja! Friss formájában beszerezhetjük falusi portákról, vagy – ha sikerül találnunk a természetben egy csipkebogyótermő helyet – saját kezűleg szedhetjük le. A létfontosságú C-vitamin Minden más vitaminnál nagyobb szüksége van a szervezetnek a C-vitaminra, azaz az aszkorbinsavra. Leginkább az influenza és a meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére, valamint a szervezet roborálására használják, de számos további áldásos hatása is van. Fontos szerepet játszik például a kollagéntermelésben, valamint a csontozat, a fogak és a bőr egészségének megőrzésében – azaz szépít és fiatalít is. A gyepűrózsa bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin. Segíti a vas felszívódását a szervezetben, megelőzve ily módon a vérszegénységet – e vonatkozásban különösen nőknek érdemes fogyasztaniuk. Antioxidáns hatása okán megköti a káros szabad gyököket, amiben a csipkebogyó esetében különböző egészségvédő molekulák is támogatják. Mindemellett védelmet nyújt a kedvezőtlen környezeti hatások ellen. További élettani hatások A csipkebogyó bővelkedik az idegrendszer zökkenőmentes működését biztosító B-vitaminban is. Jelentős mennyiségben tartalmaz még K-vitamint, azaz fillokinont, ami megelőzi a vérzékenységet, vérzéscsillapító hatású, valamint segít megelőzni a máj különböző funkcionális zavarait. Felfedezhető benne számos létfontosságú ásványi anyag, mégpedig az emberi szervezet számára optimális arányban. Gazdag továbbá antioxidáns flavonoidokban, valamint az A-vitamin-képződéshez nélkülözhetetlen karotinoidokban is. Csak óvatosan! A levet kíméletesen hőkezeljük, nem forraljuk, így a vitamin kioldódik a bogyókból anélkül, hogy sérülne. Mint vízben oldódó vitamin, a C-vitamin könnyen és gyorsan kiürül a szervezetből. A folyamatos utánpótlás érdekében ne egyszerre igyunk meg egy nagyobb mennyiséget, hanem kisebb adagokra osztva, a nap folyamán több alkalommal vigyük be a szervezetünkbe! Hogyan gyűjtjük? A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként". A szárított csipkebogyóban is bőségesen található C-vitamin, azonban a termést frissen szedett állapotában használjuk fel. Az első őszi fagyok idején érdemes szüretelni. Mire jó? Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. Javasoljuk használjon tárolódobozt. A környezet védelme érdekében a dobozt ne dobja el, ha lehet használja újra.  

3490 Ft / db
1163.33 Ft/l

Alma + Homoktövislé 100 %-os, 3 liter

Homoktövis : Alma - Homoktövis - 100% Rostos Gyümölcslé 3 liter 100%-os Rostos Magyar Gyümölcslé  - Tartósítószer és színezék mentes! - Hozzáadott cukor mentes! - Rostos, így nem csak a gyümölcs levét, hanem a fontos rostanyagokat, és nyomelemeket is tartalmazza! Miért érdemes ezt választani? Gyümölcsleveink az alap gyümölcslén kívül az ízt adó gyümölcs velőjét (gyümölcshúsát) is tartalmazzák! Így ezeknél a rostos termékeknél nem csak a gyümölcsléről beszélhetünk, hanem maga a gyümölcshúsról is, melyben értékes vitaminok, rostok és ásványi anyagok vannak. Ennek köszönhetően ezek a natúr gyümölcslevek ízben és rostokban gazdagok! A gyümölcslé tartósítása tartósítószerek helyett, kíméletes hőkezeléssel történik, hogy az a lehető legtöbb vitamint és beltartalmi értékét megőrizze. Összetevők: almalé 88%, homoktövis velő 12%. Alma-homoktövis rostos gyümölcslé Átlagos tápérték 100 ml termékben: energia 461 kJ / 109 kcal zsír 1,3 g -amelyből telített zsírsavak 0 g szénhidrát 12 g -amelyből cukrok 10 g rost 2 g fehérje 0 g só 0 g A Homoktövis: Hippophae rhamnoides Fő elterjedési területük Ázsia. A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi. Magyar nevei még ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis, fűztövis. Sarjtelepes, sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő lombhullató kis fa. A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Ezek közül néhány: C-vitamin (hatóanyagtartalma 500-900mg/100g; a nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis -Hippophae rhamnoides - bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint ). C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében található. E-vitamin (hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma). Egyéb vitaminok (B, E, F). Mikroelemek, ásványi anyag, ásványi só (Ca, Mg, Zu, Ti). Szerves savak (almasav citromsav, ecetsav, szukcinsav, gyümölcssav). Flavonoidok (vízben oldódó sárga flavonoidok: flavin, flavoglikozid, flavonoid). Növényi olajok és zsírok (linolénsav). Szénhidrátok (cukor pektin, szacharóz). Fehérje. Aminosavak. Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát. Késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. Nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, Véd a káros UV-sugárzástól. Reumatikus panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, Enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot. Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében .Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak. A diétás antioxidánsok : beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL- oxidációját. Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van, különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az oxigénhiány következményeit, és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata ) megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van. Építőkövei a sejthátyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában.A-, B-, C-, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van az ischémiás szívbetegség megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és életbogyó kivonat.A hemorrhagiás diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős hatással bírhat a húsolaj és a tabletta. A P-vitamin (polifenolok), C-vitamin és K-Vitamin fontos szerepet játszanak ebben. A K-vitamin szabályozza a II, VII, IX, X véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben történő átalakításban széndioxid additóval. Az additio növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének modulatiójában. Az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is. A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van. Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. Javasoljuk használjon tárolódobozt. A környezet védelme érdekében a dobozt ne dobja el, ha lehet használja újra.  

3890 Ft / db
1296.67 Ft/l

Almalé / Apple juice 100% 5 liter

Alma Gyümölcslé Natúr Préselt Almalé 5 literes -  Magyar termelők gyümölcséből készült! - Tartósítószer és színezék mentes! Külön tárolódoboz rendelhető hozzá, ami alkalmas mind az 5, mind a 3 literes gyümölcslék tartós tárolására. Csak egyszer kell megvásárolni. Keresd: gyümölcslé tároló doboz  

2990 Ft / db
598 Ft/l

Aszalt vörösáfonya / Dried cranberry 100 g

Aszalt vörösáfonya, az egyik legfinomabb C vitamin forrás. A gyümölcsök és zöldségek közül kimagaslóan magas antioxidáns tartalommal bíró vörös áfonya szerepeljen a Te bevásárló listádon is, ha szeretnéd szuper erőssé tenni immunrendszered, megőrizni fiatalságot, fittséged és energikus lenni a hét minden napján. Védi sejtjeidet a káros szabad gyökök okozta károsodástól. Antioxidánsai közül legjelentősebbek a fitonutriensek. Antocianinja egyes vizsgálatok szerint hozzájárul a testsúly és a koleszterinszint csökkenéséhez. A kvercetin a vörös áfonya legerősebb antioxidánsa, gyulladáscsökkentő hatású, egyes feltételezések szerint pedig hatásos allergia ellen. A benzoesav csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, az epikatekinek pedig a szív és érrendszeri betegségek, daganatok, valamint az Alzheimer-kór rizikóját. A vörös áfonya rendszeres fogyasztása hozzájárul a húgyúti fertőzések megelőzéséhez és kezeléséhez. Húgyúti fertőzés akkor alakul ki, ha baktériumok kerülnek a húgycsőbe, melynek nyálkahártyája emiatt begyullad. Ezeknek a baktériumoknak a növekedését gátolja a vörös áfonya magas savtartalma miatt. Meg kell említeni, hogy bár a vörös áfonya fogyasztása segít, ilyen esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, ajánlott továbbá megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a megfázás és az influenza gyakoriságát, így fogyasztása az őszi, téli hónapokban is különösen ajánlott. Immunerősítő hatását elsősorban polifenol vegyületeinek köszönheti, melyek védik immunrendszerünk jelentős alkotójának, a bélrendszernek az egészségét.

410 Ft / zacskó
4100 Ft/kg

Barna lencse / Lentils

A barna lencse Európa-szerte ez a legkedveltebb. Lapos, kerek szemű, minél apróbb, annál hamarabb megpuhul. Főzés előtt több órára vagy egész éjszakára be kell áztatni. Főzelékét és levesét babérlevéllel, borsikafűvel, citrommal, fokhagymával, pirospaprikával ízesítheted. Salátához és fasírthoz is ez a legjobb.

260 Ft / csomag
1040 Ft/kg

BIO tk tönköly tarhonya 250 g

BIO teljeskiőrlésű tönköly tarhonya, 250 gramm. Összetevők: bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt (glutént tartalmaz), ivóvíz A hazai gyártó cég a Bio tönköly tésztacsaláddal elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyviselési jogát, folyamatosan ellenőrzött, kiváló minőségű magyar termékeket gyártanak és forgalmaznak. Tápanyagtartalom: Tápérték: 100g termékben Energiatartalom: 1548 kJ/365kcal Fehérje: 9,95g Szénhidrát: 67,4g Ebből cukor: 2,3g Zsír: 2,2 g Ebből telített: 0,4g Élelmi rost: 12,43g

650 Ft / g
2600 Ft/kg

BL 80 Kenyérliszt / Bread flour

Szabó Malom adalékanyag és lisztjavítószer mentes BL 80-as kenyérlisztje magyar búzából őrölve.  

590 Ft / kg
590 Ft/kg

Bordázott nokedli, 4 tojásos, 250 g

Ömlesztett termék! Körettészta, bordázott nokedli. 4 tojásos száraztészta A tápérték adatok 100 g termékre vonatkoznak. Energia: 1599 kJ/378 kcal Szénhidrát: 72,4 g Zsír: 3,4 g Fehérje: 13,3 g Só: 0,08 g Cukor: 2,6 g Telített zsír: 1,3 g Élelmi rost: 2,2 g   Receptötlet: Paradicsomos bordázott nokedli csirkeraguval Tésztához 350 g 4 tojásos Família Bordázott nokedli 1 gerezd fokhagyma só, frissen őrölt fekete bors 1 db sárgarépa 4 db közepes paradicsom 1 db újhagyma 4 ek. napraforgóolaj Csirkeraguhoz:  2 ek. tejföl 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 100 ml száraz fehérbor só, őrölt fehér bors 1 tk. ánizskapor mag 1 kis csokor friss kakukkfű 2 ek. napraforgóolaj 2 db csirkemell

355 Ft / tasak
1420 Ft/kg

Bulgur

A bulgur teljes értékű gabona, mégpedig nagyon értékes táptartalommal. Készítésekor a búzaszemeket hosszan vízbe áztatják, majd amikor a gabonaszemek megszívták magukat, és éppen csírázni kezdene, vagyis aktiválódot benne az élet, akkor leszűrik, megdarálják, előgőzölik, majd megszárítják. A bulgur egészségügyi hatásait tekintve jobb választás a rizsnél. Magas rosttartalma mellett gazdag E- és B-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Kalóriatartalma megegyezik a rizs tápanyagértékével, azonban alacsonyabb a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt elkészül. Elkészítési javaslat: Kisebb szemű bulgur vásárlása esetén a gabonaterméket leforrázuk és leszűrjük, a nagyobb szemű bulgurt fogyasztása előtt néhány percig főzni szükséges. Ha a főzés időtartamát 10-15 percre nyújtjuk, tarhonya-állagú köretet kapunk - amennyiben a kásaszerű állag elérése a célunk, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel a bulgurt a főzés során, majd hagyjuk állni 30 percig. A bulgurból készíthetünk bulgursalátát (például a Közel-Keleten ismert tabullehet vagy kisirt), ízesíthetjük zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, de pirospaprikás, paradicsomos ízesítéssel is kiváló. Alkalmazhatjuk desszertek alapannyageként is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve, joghurtba áztatva pedig megfelelő alternatívát jelent a zab helyett. 100 G NYERS TERMÉK TÁPÉRTÉKE: Energia: 360 kCal (1500 kJ) Fehérje: 12,5 g Élelmi rost: 8 g Szénhidrát: 69 g Zsír: 1,75 g

290 Ft / csomag
1160 Ft/kg