Káposztás ételek kiváló kiegészitője, borspótlóként bármibe tehetjük.
Az oregánó vagy más néven szurokfű az ajakosok családjába tartozó lágyszárú évelő félcserje. A Földközi-tenger medencéjében honos, de már szinte egész Európában széles körben elterjedt gyógy- és fűszernövény. Természetes élőhelye a száraz ligeterdők, rétek és erdőszélek. Tarackokkal kúszó gyökérzetén járulékos gyökerek fejlődnek, melyek dúsan és hamar behálózzák a talajt. A körülbelül 60 cm-re megnövő oregánó levelei tojásdad alakúak és családjára jellemzően keresztben átellenesen állnak felálló szárán. A hajtások végén álfüzérben nyílnak lila színben pompázó virágai. Virágzási ideje hosszú, júniustól szeptemberig tart. Talajigényeit tekintve nem válogatós, a szélsőséges talajtípusokon is megél. Víz- és tápanyagigénye sem túl nagy.
50-60 cm magas, bokrosodó, egynyári fűszernövény. Megjelenése hasonló a Kerti bazsalikomhoz. Négyélű, lila szára elágazó. Levelei zöldeslilák.Rózsaszín, ajakos virágai VI-IX. hónapban nyílnak. A növény levele fahéjasan aromás illatú. Igénye: Napfény- és melegkedvelő. Napi 5-6 óra napfényre van szüksége.Tápdús, jó vízelvezetésű, laza, öntözött talajban érzi magát a legjobban. Szárazságot sem, pangó vizet sem viseli el! Szeles helyen sínylődik. Óvakodjunk a fiatal növény hajtásainak túlzott visszavágásától, mert elsatnyuláshoz vezet! Felhasználása: Elsősorban fűszer- és gyógynövényként ültetik. Kertben, ablakpárkányon, balkonon egyaránt termeszthető. Dísznövénykertben is mutatós.Hajtásait júniustól-szeptemberig tartó virágzási időben szedjük! Aromája ekkor érvényesül a legjobban. Íze forralt borhoz hasonló. Ázsiai ételek, saláták, desszertek, teák ízesítésére használatos. Akár szörpöt is készíthetünk belőle melynek íze szegfűszeges-fahéjas, színe lilás rózsaszín.
Évelő, melegigényes növény. Hajlamos a felnyurgulásra, ezért rendszeresen vágjuk vissza.