Pápai Éléskamra

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%

Magvak, lisztek, őrlemények / Grains

Bulgur

A bulgur teljes értékű gabona, mégpedig nagyon értékes táptartalommal. Készítésekor a búzaszemeket hosszan vízbe áztatják, majd amikor a gabonaszemek megszívták magukat, és éppen csírázni kezdene, vagyis aktiválódot benne az élet, akkor leszűrik, megdarálják, előgőzölik, majd megszárítják. A bulgur egészségügyi hatásait tekintve jobb választás a rizsnél. Magas rosttartalma mellett gazdag E- és B-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Kalóriatartalma megegyezik a rizs tápanyagértékével, azonban alacsonyabb a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt elkészül. Elkészítési javaslat: Kisebb szemű bulgur vásárlása esetén a gabonaterméket leforrázuk és leszűrjük, a nagyobb szemű bulgurt fogyasztása előtt néhány percig főzni szükséges. Ha a főzés időtartamát 10-15 percre nyújtjuk, tarhonya-állagú köretet kapunk - amennyiben a kásaszerű állag elérése a célunk, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel a bulgurt a főzés során, majd hagyjuk állni 30 percig. A bulgurból készíthetünk bulgursalátát (például a Közel-Keleten ismert tabullehet vagy kisirt), ízesíthetjük zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, de pirospaprikás, paradicsomos ízesítéssel is kiváló. Alkalmazhatjuk desszertek alapannyageként is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve, joghurtba áztatva pedig megfelelő alternatívát jelent a zab helyett. 100 G NYERS TERMÉK TÁPÉRTÉKE: Energia: 360 kCal (1500 kJ) Fehérje: 12,5 g Élelmi rost: 8 g Szénhidrát: 69 g Zsír: 1,75 g

290 Ft / csomag
1160 Ft/kg

Csicseriborsó liszt / Cicer flour

A csicseriborsóliszt gazdag élelmi rostokban és magas fehérjetartalmú, egészséges lisztféle.  A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövény, leginkább az indiai, az arab és a mediterrán konyhákban használják. Nagyon egészséges hüvelyes, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett magas szénhidrát és fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend fontos alapanyaga. A csicseriborsóból készült liszt rendkívül sokoldalúan felhasználható. Süthetünk belőle kenyeret, süteményeket, kekszeket, de szószok sűrítésére is kiválóan alkalmazható. Összetevők: csicseriborsó Allergének a termékben: glutént is felhasználó üzemben csomagolva Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia: 1448 kJ (343 kcal) Zsír: 6,2 g amelyből telített zsírsavak: 0 g Szénhidrát: 48,7 g amelyből cukrok: 5 g Fehérje: 19,2 g Só: 0,007 g Felhasználási javaslat: Felhasználható leves, krémleves, humuszkrém, pástétom készítéséhez. Fűszerezéséhez petrezselyem, paprika, borsikafű, majoranna, szójaszósz ajánlott. Tárolás: száraz, hűvös helyen Származási hely: Magyarország (hazai feldolgozású termék)

380 Ft / csomag
1520 Ft/kg

Durum búzaliszt / Durum flour 1 kg

Durumbúza liszt 1 kg

590 Ft / kg
590 Ft/kg

Hajdina / Saracen corn

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják!!! A hajdina több évszázaddal ezelőtt mindennapi tápláléknak számított, és leginkább kását készítettek belőle. Amikor nem volt elég bőséges a búzatermés, akkor hajdinával pótolták. Hozzánk minden bizonnyal tatár közvetítéssel jutott el, és azóta is bőséggel és könnyedén megterem mindenfelé. Népies elnevezése pohánka, tatárka vagy tatárbúza.  Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, hogy nyugodtan a trendi szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre. Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján   E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium. Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása. Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Candidásoknak is kimondottan ajánlott. Köztudottan melegítő hatású, így most a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. A hajdina magját őrölve lisztként, vagy egészben használjuk fel. A magot meg is pörkölhetjük, akkor enyhén diós ízt kölcsönöz az ételnek. Hajdinából készíthetünk levest, levesbetétet, köretet, kását (reggelinek is remek). Ez utóbbi sokféleképpen ízesíthető, variálható. Gazdagíthatunk vele darált húsos töltelékeket, és édesség is készülhet belőle. Tápérték: 100g termékben Energia        1448 kJ (346 kcal) Zsír               2,7 g -amelyből telített zsírsavak                  0 g Szénhidrát    63,3 g -amelyből cukrok             0 g Fehérje         12,6 g Rost              5,9 g Só                 0,01 g Eltartható: 2022.12.31 Származási hely: Lengyelország  

270 Ft / csomag
1080 Ft/kg

Kékbúzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg

A Szegedi Gabonakutató évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék szemszínű búza genotípusok nemesítésével.  A hazánkban előállított kék búza genotípusok antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatásúak. A kék genotípusok antocianin tartalma a szem aleuron rétegében található elsősorban. A színanyagok mennyisége a kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők. ​Az értékes komponensek megtartását célzó élelmiszertechnológiák következtében a fogyasztásra kész élelmiszerek akár tízszeres mennyiségű bioaktív színkomponenst tartalmazhatnak, mint a hagyományos búzákból készült termékek. Tárolása: napfénytől védett, száraz, hűvös helyen. Összetevők Kékbúza-őrlemény Átlagos tápérték/100g Energia: 1400 kJ / 334 kcal Zsír: 1,2 g amelyből telített zsírsavak: 0,5 g Szénhidrát: 70 g amelyből cukor: 0,2 g Fehérje: 9,0 g Só: 0 g

850 Ft / kg
850 Ft/kg

Királybúza korpa 500 g

Egy egészséges felnőtt napi rostadagja kb. 25-35 gramm naponta. Sajnos átlagban naponta mindössze 5-10 gramm rostot fogyasztunk, így mindenképpen szükség van a nagyobb odafigyelésre, ha fontos számunkra az anyagcserénk, és szívünk egészsége. Fogyasszunk reggeli gyümölcsöt gabonákkal, és tízóraira, illetve uzsonnára szintén csemegézzünk magas rosttartalmú ételekből, így könnyen biztosíthatjuk a napi 25-35 gramm rostbevitelt. A rostok fogyasztása védelmet nyújthat a rák ellen is, mivel a belekben található baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják a rostokat, ezzel energiát biztosítva szervezetünknek, ás védelmet nyújtva a rák kialakulása ellen. Joghurtba keverve napi egy teáskanálnyi korpát, már megsokszorozza a rostbevitelt.

495 Ft / csomag
990 Ft/kg

Királybúza liszt / Kingwheat flour

A királybúzaliszt egy ízig-vérig magyar termék. Magyar nemesítés, hazai földben termett, itthoni feldolgozás. KBL 100-as őrlésű. Elérhető 0,5 kg-os és 1 kg-os kiszerelésben. Más lisztekhez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma sokkal magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb.Éppen ezért beilleszthető akár egy diétás vagy vegán étrendbe is. Széleskörűen felhasználható liszt. Egyes megfigyelések szerint a gluténérzékenységben szenvedők is tolerálják fogyasztását. Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 1422 Kj/333 Kcal Zsír: 1g Amelyből telített zsírsavak: 0,2g Szénhidrát: 64,5g Amelyből cukrok: 2g Rost: 0,95g Fehérje: 16,2g Só: 0g Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz. Száraz, hűvös helyen tartandó.

290 Ft / csomag
580 Ft/kg

Köles, hántolt / Millet

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert. ELKÉSZÍTÉSE: Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.   Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen   gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst. A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval. Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.

290 Ft / csomag
1160 Ft/kg

Müzli, áfonyás / Muesli with cow-berry

Összetevők: zabpehely, aszalt vörös áfonya 15 %  (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj),  árpapehely,  búzapehely, rozspehely, pörkölt földimogyoró, lenmag.  Allergének a termékben: glutén, földimogyoró (aláhúzással jelölve az összetevők között) Felhasználási javaslat: Reggelihez a kívánt adagot öntsük egy tányérba, forró vizet öntsünk rá, majd miután megpuhult (4-5 perc) friss gyümölcsökkel, natúr joghurttal vagy mézzel, lekvárral ízesíthetjük. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1524 kJ (364 kcal) Zsír 7,8 g - amelyből telített zsírsavak 1,3 g Szénhidrát 59,6 g - amelyből cukrok 11,1 g Fehérje 11,4 g Só 0,2 g Felhasználási javaslat: Reggelihez a kívánt adagot öntsük egy tányérba, forró vizet öntsünk rá, majd miután megpuhult (4-5 perc) friss gyümölcsökkel, natúr joghurttal vagy mézzel, lekvárral ízesíthetjük. Tárolás: száraz, hűvös helyen Származási hely: Magyarország 

330 Ft / csomag
2200 Ft/kg

Teljes kiőrlésű királybúza liszt

Whole King wheat flour A többi liszthez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma sokkal magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb. Ezért kiválóan beilleszthető akár egy diétás vagy Vegán étrendbe is. Használhatjuk önmagában vagy a fehér királybúzaliszttel keverve kenyerekhez, kelt tésztákhoz, süteményekhez. Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 1442 Kj/341 Kcal Zsír: 1,9g Amelyből telített zsírsavak: 0,8g Szénhidrát: 63,4g Amelyből cukrok: 2,14g Rost: 10,33g Fehérje: 12,4g Só: 0g Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz. Száraz, hűvös helyen tartandó.

680 Ft / csomag
680 Ft/kg

Tönkölybúza dara, teljeskiőrlésű

A tönkölybúza kiváló beltartalmi és élettani hatású gabona, mivel esszenciális aminósav tartalma jóval magasabb a közönséges búzánál és a szójánál is. A tönkölybúzából készült termékek pozitív jelentőségűek a pszichikai és a fizikai teljesítőképességben valamint az emberi szervezet regenerálóképességében.  Mesterséges anyagokat nem tartalmazó, ellenőrzött mezőgazdasági rendszerben termesztett tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű búzadara. Készült: Tönkölybúza felhasználásával.

480 Ft / csomag
960 Ft/kg

Tönkölybúza fehérliszt 1 kg TBL 70

Tönkölybúza fehérliszt, TBL 70-es őrlésű. 

965 Ft / kg
321.67 Ft/kg