Pápai Éléskamra

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%

Magvak, lisztek, őrlemények / Grains

Árpaliszt 500 gr

Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a kőkorszaki leletekben is megtalálható. A belőle készült árpaliszt is igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény. Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Az árpaliszt felhasználható lepénykenyér készítéséhez, illetve lisztkeverékek adalékanyaga is lehet. Az ebből sütött kenyér sűrűbb állagú és sötétebb színű, mint a búzából készült kenyerek.

650 Ft / tasak
1300 Ft/kg

BL 80 Kenyérliszt / Bread flour

Szabó Malom adalékanyag és lisztjavítószer mentes BL 80-as kenyérlisztje magyar búzából őrölve.  

590 Ft / kg
590 Ft/kg

Bulgur

A bulgur teljes értékű gabona, mégpedig nagyon értékes táptartalommal. Készítésekor a búzaszemeket hosszan vízbe áztatják, majd amikor a gabonaszemek megszívták magukat, és éppen csírázni kezdene, vagyis aktiválódot benne az élet, akkor leszűrik, megdarálják, előgőzölik, majd megszárítják. A bulgur egészségügyi hatásait tekintve jobb választás a rizsnél. Magas rosttartalma mellett gazdag E- és B-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Kalóriatartalma megegyezik a rizs tápanyagértékével, azonban alacsonyabb a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt elkészül. Elkészítési javaslat: Kisebb szemű bulgur vásárlása esetén a gabonaterméket leforrázuk és leszűrjük, a nagyobb szemű bulgurt fogyasztása előtt néhány percig főzni szükséges. Ha a főzés időtartamát 10-15 percre nyújtjuk, tarhonya-állagú köretet kapunk - amennyiben a kásaszerű állag elérése a célunk, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel a bulgurt a főzés során, majd hagyjuk állni 30 percig. A bulgurból készíthetünk bulgursalátát (például a Közel-Keleten ismert tabullehet vagy kisirt), ízesíthetjük zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, de pirospaprikás, paradicsomos ízesítéssel is kiváló. Alkalmazhatjuk desszertek alapannyageként is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve, joghurtba áztatva pedig megfelelő alternatívát jelent a zab helyett. 100 G NYERS TERMÉK TÁPÉRTÉKE: Energia: 360 kCal (1500 kJ) Fehérje: 12,5 g Élelmi rost: 8 g Szénhidrát: 69 g Zsír: 1,75 g

310 Ft / csomag
1240 Ft/kg

Csicseriborsó liszt / Cicer flour

A csicseriborsóliszt gazdag élelmi rostokban és magas fehérjetartalmú, egészséges lisztféle.  A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövény, leginkább az indiai, az arab és a mediterrán konyhákban használják. Nagyon egészséges hüvelyes, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett magas szénhidrát és fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend fontos alapanyaga. A csicseriborsóból készült liszt rendkívül sokoldalúan felhasználható. Süthetünk belőle kenyeret, süteményeket, kekszeket, de szószok sűrítésére is kiválóan alkalmazható. Összetevők: csicseriborsó Allergének a termékben: glutént is felhasználó üzemben csomagolva Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia: 1448 kJ (343 kcal) Zsír: 6,2 g amelyből telített zsírsavak: 0 g Szénhidrát: 48,7 g amelyből cukrok: 5 g Fehérje: 19,2 g Só: 0,007 g Felhasználási javaslat: Felhasználható leves, krémleves, humuszkrém, pástétom készítéséhez. Fűszerezéséhez petrezselyem, paprika, borsikafű, majoranna, szójaszósz ajánlott. Tárolás: száraz, hűvös helyen Származási hely: Magyarország (hazai feldolgozású termék)

380 Ft / csomag
1520 Ft/kg

Hajdina / Saracen corn

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják!!! A hajdina több évszázaddal ezelőtt mindennapi tápláléknak számított, és leginkább kását készítettek belőle. Amikor nem volt elég bőséges a búzatermés, akkor hajdinával pótolták. Hozzánk minden bizonnyal tatár közvetítéssel jutott el, és azóta is bőséggel és könnyedén megterem mindenfelé. Népies elnevezése pohánka, tatárka vagy tatárbúza.  Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, hogy nyugodtan a trendi szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre. Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján   E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium. Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása. Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Candidásoknak is kimondottan ajánlott. Köztudottan melegítő hatású, így most a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. A hajdina magját őrölve lisztként, vagy egészben használjuk fel. A magot meg is pörkölhetjük, akkor enyhén diós ízt kölcsönöz az ételnek. Hajdinából készíthetünk levest, levesbetétet, köretet, kását (reggelinek is remek). Ez utóbbi sokféleképpen ízesíthető, variálható. Gazdagíthatunk vele darált húsos töltelékeket, és édesség is készülhet belőle. Tápérték: 100g termékben Energia        1448 kJ (346 kcal) Zsír               2,7 g -amelyből telített zsírsavak                  0 g Szénhidrát    63,3 g -amelyből cukrok             0 g Fehérje         12,6 g Rost              5,9 g Só                 0,01 g Eltartható: 2022.12.31 Származási hely: Lengyelország  

350 Ft / csomag
1400 Ft/kg

Hajdina liszt / Saracen corn flour

Ömlesztett, csomagolásmentes termék! A hajdinaliszt nem tartalmaz glutént. Magas a flavonoid-tartalma, kiváló magnéziumforrás. Antioxidánsokat tartalmaz. Finom, friss, diós ízt ad az ételeknek. Választható 0,5 kg-os, és 1 kg-os kiszerelésben.  

670 Ft / csomag
1340 Ft/kg

Kékbúzaliszt, teljes kiőrlésű, 1 kg

A Szegedi Gabonakutató évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék szemszínű búza genotípusok nemesítésével.  A hazánkban előállított kék búza genotípusok antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatásúak. A kék genotípusok antocianin tartalma a szem aleuron rétegében található elsősorban. A színanyagok mennyisége a kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők. ​Az értékes komponensek megtartását célzó élelmiszertechnológiák következtében a fogyasztásra kész élelmiszerek akár tízszeres mennyiségű bioaktív színkomponenst tartalmazhatnak, mint a hagyományos búzákból készült termékek. Tárolása: napfénytől védett, száraz, hűvös helyen. Összetevők Kékbúza-őrlemény Átlagos tápérték/100g Energia: 1400 kJ / 334 kcal Zsír: 1,2 g amelyből telített zsírsavak: 0,5 g Szénhidrát: 70 g amelyből cukor: 0,2 g Fehérje: 9,0 g Só: 0 g

850 Ft / kg
850 Ft/kg

Királybúza dara 800 gramm

A teljes kiőrlésű Királybúza darája. (A dara a lisztnél durvábbra őrölt Király búza magból készül) Ha szeretnéd, hogy egészséges és tápláló legyen a galuska (nokedli), gombóc, süti, tejbegríz vagy puding, készítsd a nemes Királybúza darájával.  A Király búza a tönköly és a tönke búza keresztezésével nemesített búzafaj, amelyben egyesült a tönköly életrevalósága, robusztussága, igen magas fehérjetartalma a tönke búza keménységével, kiválóan rugalmas sikér-szerkezetével és a rendkívüli szárazságtűrésével. (A tönke búza volt az ókori Egyiptom és Babilon legjellemzőbb búzája.) A Király búzából készült lisztek fehérjetartalma jelentősen magasabb a közönséges lisztekhez viszonyítva, aminosav összetétele nagyságrendekkel kedvezőbb.  A hagyományos lisztekhez képest színe sárgásabb, a búzában természetes módon meglévő karotin festékanyag miatt. "Élő" lisztről van szó, ezért kelt tészták készítésénél 1 kg liszthez 1,5% vagyis 1,5 dkg friss élesztő vagy annak megfelelő kovász használata elegendő, szemben az "élettelen" liszteknél  5% (5 dkg) helyett.  Származási helyTermészetesen ízig-vérig magyar termék Összetevők100% Király búza dara, 0% adalékanyag Őrlési technológiaKíméletes, több frakciós őrléssel készül FelhasználásGaluska, nokedli, gombóc, süti, tejbegríz Tudtad-e?Hogy ebből a lisztből tojás hozzáadása nélkül is tudsz száraztésztát készíteni. Gondoltad volna?Hogy a Király búza nevét a rendkívüli méretű magjáról kapta. E tulajdonsága alapján a búzafajok között király, hiszen ennél nagyobb szemű, tömegű és sűrűségű búzafaj jelenleg nem létezik. Átlagos tápérték 100 g termékbenEnergia:1429 KJ/337 kcal, Zsír:1,00 g, amelyből telített zsírsav:0,50 g, Szénhidrát:73 g, amelyből cukrok:1,5 g, Rost:4,1 g, Fehérje:9,4 g, Só:0 g.  

685 Ft / csomag
856.25 Ft/kg

Királybúza liszt / Kingwheat flour

A királybúzaliszt egy ízig-vérig magyar termék. Magyar nemesítés, hazai földben termett, itthoni feldolgozás. KBL 100-as őrlésű. Elérhető 0,5 kg-os és 1 kg-os kiszerelésben. Más lisztekhez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma sokkal magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb.Éppen ezért beilleszthető akár egy diétás vagy vegán étrendbe is. Széleskörűen felhasználható liszt. Egyes megfigyelések szerint a gluténérzékenységben szenvedők is tolerálják fogyasztását. Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 1422 Kj/333 Kcal Zsír: 1g Amelyből telített zsírsavak: 0,2g Szénhidrát: 64,5g Amelyből cukrok: 2g Rost: 0,95g Fehérje: 16,2g Só: 0g Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz. Száraz, hűvös helyen tartandó.

360 Ft / csomag
720 Ft/kg

Köles, hántolt / Millet

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert. ELKÉSZÍTÉSE: Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.   Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen   gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst. A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval. Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.

290 Ft / csomag
1160 Ft/kg