Istengyalulta tök (laskatök)
Nagyon kevesen ismerik ezt a tökfajtát; piacon, üzletekben csak nagyon-nagyon ritkán lehet vele találkozni. Az istengyalulta tök nevet azért kapta, mert ezt a tököt nem kell legyalulni, ugyanis főzés soránszálaira esik szét. Nagyon finom főzelék készülhet belőle. Előkészítése során meghámozva és darabokra vagdalva megfőzik (miután a magokat eltávolították); főzés közben szálakra szétfő, mintha előbb meggyalulták volna. Főve ehető, leginkább kapros, habart tökfőzelékként, paradicsomos tökként fogyasztják. Készíthető belőle a rakott kelkáposztához hasonlóan húsos, rizses, tejfölös rakott egytálétel is.
A termések súlya 2-4kg.
Hideg, fagymentes helyen hónapokig eltartható.
A főzelékfélék közül kiemelkedik a magas, öt-hat százalékos cukortartalmával. Ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, mangán, réz) és B1, B2, C vitamintartalma is magas. Fogyasztása súlycsökkentő diétában is ajánlható, hiszen csak csekély mennyiségű energiát tartalmaz.
400 Ft/kg