Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. A pesztó egyik fő összetevője.Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják. A kereskedelemben morzsolva forgalmazzák. Légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve, lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve tárolandó.
Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. A pesztó egyik fő összetevője.Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják. A kereskedelemben morzsolva forgalmazzák. Légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve, lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve tárolandó.
SzmoKing BBQ prémium chili szósz. SpicyHun 2023 országos verseny 3. Helyezettje BBQ kategóriában. 2024.-es Kárpát medencei chili verseny Bronz minősítésű szósza. Füstös, csípős, paradicsomos, paprikás, és prémium összetevőket tartalmazó szósz. Erőssége 5/3-as, enyhén csípős termékünk. Kiváló társa kerti partiknak. Ajánljuk: Szinte bármilyen hús mellé, szendvicsbe, pizzára, tésztákra. Kóstolják meg bátran legújabb termékünket.
Bio minőségű, saját készítésű szűretlen almaecet, mely vegyszermentes almából készül, természetes érleléssel. Összetevők: Alma, ivóvíz, cukor Az almaecet jótékony hatását elsősorban az ecetsavnak köszönheti, de ha egy almaecet nyers, az azt is jelenti, hogy enzimekben gazdag, így már önmagában is segít az emésztésben. Épp ezért érdemes pasztörizálatlan, bio, szűretlen almaecetet választani. A desztillált, pasztőrizált almaecet pH értéke 2-2.5. Ez valamivel alacsonyabb, mint a bio, szűretlen, pasztőrizálatlan almaeceté, aminek eredetileg 3.3-3.5 között van a pH-ja, ami pont optimális, ezért tud pozitív hatást gyakorolni a szervezetre. Az almaecetet nem szükséges hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten is eláll, akár 5 évig is, lezárni sem kell csak egy vászondarabbal lekötni az üveg száját, hogy tovább tarthasson az érési folyamat! Tárolás közben, ha még tart az érés kialakulhat a tetején egy kocsonyás réteg, ezt hívjuk ecetágynak. Ezt egy tiszta üvegbe való átfejtéssel el tudjuk távolítani. Ha szeretnénk saját ecetet készíteni, érdemes eltenni az ecetágyat, mert segíti az új ecet gyorsabb érését.
Vegyszermentes gyümölcsből kevés cukorral, tartósítószer nélkült készült, kellemes ízű lekvár a birs kedvelőinek.
A Black Beauty középkésői, bőtermő szabadföldi- és hajtatási fajta. A növény sűrű, zárt, alacsony bokrot képez. Termése 250-300g átlagsúlyú, gömbölyded alakú. Héja középlila, húsa halvány krémszínű.
Folytonnövő, támrendszert igénylő cseresznyeparadicsom különlegesség. Feketés-bordó, apró (15-20g-os) terméseit hosszú fürtökben érleli. Egy fürtben 10-12 szem van. A bogyó színe bordó, feketés árnyalatú, húsa sötétpiros, édes, lédús. Hosszú tenyészidejű, késő őszig terem. Termeszthetjük fólia- vagy üvegházban ill. szabadföldön. Friss fogyasztásra, saláták és hidegtálak készítéséhez ajánljuk.
Vörös borecet / Red wine-vinegar 200 m Vörösborecetünk vegyszermentesen termesztett otello szőlőből készül biológiai erjesztéssel készül. Kb. 6 % ecetsavat tartalmaz, lágy kellemes aromájú. Számos jótékony hatással bír a vörösborecet: antioxidánsokban gazdag, de nátriumban, zsírban és koleszterinben szegény. Évszázadokon keresztül univerzális gyógyszerként volt használatos. Jól illik a zöldekhez, gyümölcsökhöz, tésztákhoz. Sóhelyettesítőként is bevethető. Összetevők: szőlő, cukor
Az egyik legaromásabb mentaféle, epeproblémák esetén teája mindig segít.
Felhasználási javaslat: Csíráztatás: 4 óra áztatás után. Öblítés: naponta kétszer. Csírázási idő: 3-5 nap. Csíra hossza: kb. 6-8 mm Tárolás:száraz, hűvös helyen Származási hely: Olaszország
Korzika, Szardínia szigetén őshonos levéldísznövény. Félárnyákba ideális, meleget nem szereti, fürdőszobában, ablak alatt gyönyörű zöld zuhatagot alkot. Kedveli a párás környezetet. Nagyon nitrogénigényes, ha nem akar fejlődni, ültessük át tápanyagdús új, laza szerkezetű talajba. Bármikor metszhető, formára vágható,sok örömet fog okozni!